dinsdag 4 januari 2011

L'hôtel Rouge

Bergen sneeuw vonden we op 30 december in de buurt van Luik. Al vroeg in de morgen waren we van huis vertrokken voor 1 van de mooiste (leegstaande) kasteeltjes van Belgie. Door de goede plaatsaanduidingen in Google Earth was het eenvoudig de locatie op te sporen. Het enige probleem was de sneeuw. Geen mogelijkheid om de auto te parkeren zonder dat iemand er last van had. We hebben altijd een schep mee door eerdere ervaringen met sneeuw dus dan maar tactisch de berm in en later maar kijken of we er uit kunnen komen.


Na ongeveer tien minuten lopen richting kasteel, kwam er een zijweg met aan het hek een primitieve print met de waarschuwing MILITAIR TERREIN. Wat mensen al niet doen om je op afstand te houden.
Na nog een stukje het pad te hebben gevolgd zagen we de daken van de bijgebouwen en verderop de Chateau.

Het eerste kasteel was gebouwd in 1889, maar ging vrijwel meteen in vlammen op. In 1891 was men klaar met de renovatie en stond er een nieuw kasteel. Het bestond uit een 3 tal hoge salons, een serre een keuken en 25 slaapkamers. Het enige wat uit 1889 was overgebleven waren de twee vuurplaatsen.
Aan de achterzijde was de deur open en konden via de kelder naar boven het kasteel inlopen. In de eerste salon stond een grote gedekte tafel. Duidelijk in scene gezet maar wel leuk.
De overige kamers (salons) waren eveneens de moeite waard. Mooie schimmels aan de muur en grote stukken plafond op de grond.

De laatste jaren had het dienst gedaan als familiehotel en overal kwam je daar dan ook sporen van tegen.
Boven in de slaapkamers waren de bedden nog opgemaakt. Voor het geval er een gast onverwachts blijft logeren.

Na ongeveer 3 uren vertrokken we weer richting auto.
Daar stond inmiddels een meneer op ons te wachten die dacht dat we panne hadden. Na uitgelegd te hebben dat we alleen vast zaten begon hij driftig te graven en aanwijzingen te geven. Wat zijn die Belgen toch aardig.

Reportage op  heeftmeer website>>

Geen opmerkingen:

Een reactie posten