donderdag 24 februari 2011

Koninklijk keramiek- Royal Boch

Het was zondag toen we deze keramiekfabriek hadden uitgezocht. Altijd een goede dag voor urbexen. Geen mensen op de werf zoals ze dat in belgië zeggen. Later bleek het tegendeel. Veel mensen zelfs, allemaal op zoek naar een uniek stukje Boch.




Toen we langs de grote bult puin van aardewerk reden hadden we wel zoiets van, hier moet meer van zijn binnen. Eerder hadden we op foto's de pallets wel gezien, maar dat er nog zoveel zou staan? Binnen gekomen zagen we allemaal mensen, verzamelaars, grote voorraden potten bijelkaar slepen. Ze keken ons met scheve ogen aan. De blikken zeiden: deze spullen heb ik verzameld en zijn nu van mij en blijven jullie af. De fabriek was half afgebroken. Grote puinvreters hadden zich om het complex heen verzameld. De gebouwen werden langzaam door ze opgegeten.

Wikipedia: Het bedrijf werd gesticht in 1841 door de familie Boch, afstammelingen van de familie Boch uit het Franse Audun-le-Tiche die daar in 1748 een keramiekbedrijf oprichtten dat later zou uitgroeien tot Villeroy & Boch.

Gedurende decennia ontfermde de familie Boch zich over de kwaliteit van de ontwerpen. Dankzij Anna Boch werden kunstenaars als Charles van der Stappen en Théo Van Rysselberghe betrokken bij de productie.

De familie onderhield contacten met verschillende kunstenaars. Zo was Eugène Boch een goede vriend van Vincent van Gogh.

Oude stukken in art deco, art nouveau en Jugendstil zijn zeer begeerd bij verzamelaars door hun fijne kwaliteit.

Onlangs verschenen er berichten in de pers omtrent de sluiting van de bekende hofleverancier. Er werd een overnemer gevonden.





Eerst altijd even oriënteren en kijken waar is het voor ons interessant. Rijen pallets met vazen en kopjes. Duizenden mallen. We liepen 5 uren rond. De verschillende onderdelen van het proces waren nog steeds aanwezig. De ovens, handwerkafdeling, mallenafdeling maar ook een proefruimte voor glazuur.




Na ongeveer 5 uren verlieten we de werf voor een rustig stukske Belgie. Richting Kortrijk.
Ga naar de reportage op de website>>

Geen opmerkingen:

Een reactie posten